ביחסים בין בנק לבין לקוח, כל לקוח שהוא, טמון חוסר איזון בסיסי: אמנם מצד אחד אם אין לנו חובות כלפי הבנק אנחנו יכולים לסגור את החשבון ולנתק את הקשר עם אותו בנק, ומבחינה זו הכוח המוחלט נמצא בידיים שלנו, הלקוחות, אבל מצד שני כשיש לנו חוב לבנק אנחנו בעצם במידה רבה שבויים שלו, והכוח עובר אליו.

בהתאם מומלץ כמובן לא לצבור חובות ולהקפיד על התנהלות כלכלית מושכלת, כלומר לשמור על רמת הוצאות המותאמת לרמת ההכנסות. יחד עם זאת, לא תמיד אפשרי ליישם את ההמלצה הנ"ל, ובמקרים רבים אנחנו זקוקים לאשראי שמעמיד הבנק ללקוחותיו.

כשאנחנו עומדים בהתחייבות שלקחנו על עצמנו ובתנאי ההחזר של האשראי הבנק כמובן מרוצה, שהרי חלק גדול מרווחי העתק של הבנקים נובע ממתן הלוואות. כשמסיבה כזו או אחרת לקוח לא מצליח לפרוע את החוב, הבנק נוקט באמצעים שונים כדי לגבות אותו בכל זאת, ואחת האפשרויות היא תביעה מצד הבנק.

חשוב להדגיש כי גם אם לא קל להתמודד מול הבנק, ובפרט בסיטואציות אלה, בהחלט ניתן להתגונן בפני תביעות בנקים ובמיוחד אם נעזרים בייעוץ משפטי של עורך דין מנוסה בתחום זה.

המאפיינים הייחודיים של תביעה בסדר דין מקוצר

ברוב המקרים תביעות בנקים מוגשות בהליך מיוחד שנקרא סדר דין מקוצר.

בהליך זה אי אפשר להציג כתב הגנה כמקובל בתביעות אחרות – אלא אם כן מגישים בקשה מיוחדת הנקראת בקשת רשות להתגונן.

בקשה זו, אם היא מאושרת, פותחת פתח להתגוננות בפני תביעת הבנק ועשויה להטות את הכף לזכותכם, ועל כן חשיבותה.

נקודות התורפה של תביעות בנקים

כשמוגשת תביעה מטעם הבנק לכאורה מצבם של הנתבעים בכי רע, שכן לרוב אין עוררין על העובדה כי הם לקחו הלוואה ולא עמדו בהתחייבות שלקחו על עצמם.

יחד עם זאת ישנם מצבים שבהם ניתן להתגונן, ובהצלחה רבה, בפני אותן תביעות בנקים.

כך לדוגמה מצב שבו הבנק התנה מתן שרות אחד ברכישת שרות נוסף (למשל מתן הלוואה רק בתנאי שתיפתח גם תוכנית חיסכון) – דבר שאסור עפ"י חוק.

עוד דוגמה היא "פתח לצרות" – מונח משפטי שמתאר התנהלות רשלנית של הבנק, שהעניק אשראי למי שמלכתחילה ניתן היה לדעת כי יתקשה לעמוד בהחזרים ובכך בעצם הכשיל אותו.

עו"ד מנוסה ידע לזהות את המצבים הנ"ל ולסייע לנתבע להתגונן בהצלחה בפני התביעה.